Nordic Steel lager feller for å stoppe pukkellaks

Den er uønsket, svartelistet og truer økosystemet i elvene. Nå skal Nordic Steel bidra til å stoppe pukkellaksen i elver i Troms og Finnmark.

Nordic Steel har inngått rammeavtale med Statsforvalteren i Troms og Finnmark, for å levere spilefeller for pukkellaks. Rammeavtalen varer i to år, med opsjon på to år. I avtalen inngår det produksjon av 10 til 15 feller per år.

- Vi er veldig glade for å få rammeavtalen med statsforvalteren i Troms og Finnmark. Det viser at vi er konkurransedyktige i hele landet. Det er kjekt å få tilliten og bli anerkjent som en leverandør som leverer på både pris, kapasitet og miljø, sier Bjørn Erik Ualand i Nordic Steel.

Pukkellaksen er lett gjenkjennelig med pukkelen på ryggen (Foto: Lars Åke Andersen, Statsforvalteren i Troms og Finnmark)

Kriterier og verdi

Verdien på rammeavtalen er estimert til 16 millioner kroner, men har et samlet maksimalt uttak på 30 millioner kroner. Kriteriene for tildeling av rammeavtalen var miljø (20 prosent), kapasitet (30 prosent) og pris (50 prosent).

- Vi har stor produksjonskapasitet og er en trygg leverandør som kan levere utstyret som trengs i tide til juni, da fellene må settes ut i elvene innen da, forklarer Ualand.

Pukkellaksen kommer til elvene for å gyte i oddetallsår, derfor er det viktig at fellene er på plass i tide til sommeren i år.

Eksempel på tidligere fiskefelle i elva. Nordic Steel lager en annen type enn denne som er avbildet (Foto: Jan Harald Tomassen, Statsforvalteren i Troms og Finnmark).

Fiskefeller i aluminium

Totalt består fellene som skal stoppe pukkellaksen av ledegjerder, fangstbur, lokk på fangstbur og arbeidsplattform eller ramper.

Fellene skal være midlertidige, flyttbare installasjoner. De skal monteres i elvene etter vårflommen og tas opp på høsten. Fellene lages i aluminium, som har lav vekt sammenlignet med stål, noe som er en fordel når de skal være flyttbare.

- Vi ser frem til å bidra å stoppe pukkellaksen i Troms og Finnmark med fellene som nå er i produksjon hos oss og som skal leveres før sommeren, avslutter Bjørn Erik Ualand i Nordic Steel.

Død pukkellaks plukket opp fra elva (Foto: Lars Åke Andersen, Statsforvalteren i Troms og Finnmark)

Fakta om Nordic Steel AS

  • Norges ledende kompetansesenter innen stål
  • Nordic Steel Group består av stålsenteret Nordic Steel og stålentreprenør og montasjeselskapet Nordic Steel Construction
  • Hovedkontor på Bryne, med regionkontor i Oslo og Ålesund
  • 120 ansatte, 8 lærlinger
  • Komplett leverandør av mekanisk produksjon i alle materialer
  • Store innen design og engineering til alle bransjer
  • Avansert platebearbeiding, sertifisert sveis og montasje, både on- og offshore
  • Leverer til kunder innen fornybar industri, bygg og anlegg, olje og gass, samferdsel, HVAC, akvakultur, forsvar og romfart
  • Årets Miljøfyrtårn i 2021

Andre innlegg.

Nordic Steel er en viktig utstyrsprodusent til Artec Aqua, for byggingen av Salmon Evolution. Prosjektet er i ferd med å bli verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for laks.
- Veldig gode nyheter for landbasert oppdrett
Les mer
Outokumpu, verdensledende produsent av rustfritt stål, inngår nå samarbeid med Nordic Steel, Norges ledende kompetansesenter i stål – om å tilby bærekraftig rustfritt og syrefast stål i Norge. Nordic Steel blir den første i Norge til å tilby denne løsningen.
Outokumpu og Nordic Steel inngår samarbeid
Les mer
Opplæring av våre fremtidige arbeidere er viktig. Møt noen av lærlingene fra Nordic Steel. Er du på jakt etter lærlingeplass?
- Jeg kunne opplevd læretiden en gang til
Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev.