Gjenvinner alt stål

I Nordic Steel går 100 prosent av alt stålavfall til gjenvinning. Når to ledende aktører går sammen er bærekraftig produksjon mulig.


- Nordic Steel er ambisiøse, har sterkt miljøfokus og gode verdier. Det sier Øyvind Sandve, salg- og markedssjef hos Stena Recycling i Rogaland.

Børre Lobekk, CEO i Nordic Steel Group i midten, Øyvind Sandve, salg- og markedssjef hos Stena Recycling Region Rogaland til høyre

Sammen sørger Nordic Steel og Stena Recycling for at alt stålavfall blir gjenvunnet til nytt, resirkulert stål. I produksjonslokalene til Nordic Steel blir alle typer stålavfall sortert og lagt i egne containere. Stena Recycling henter, presser og sender avfallet til gjenvinning.

- Deretter kjøper vi tilbake gjenvunnet stål som går til produksjon av nye konstruksjoner hos oss, forteller Børre Lobekk, konsernsjef i Nordic Steel.

Selv om Nordic Steel er bransjeledende på materialutnyttelse hadde vi ved utgangen av mai sendt 133.860 kilo stålavfall til gjenvinning. Det er nesten 12.000 kilo mer enn på tilsvarende tid i fjor og en god indikator på høy aktivitet. Alt dette blir til nytt stål, i en omsmeltingsprosess som slipper ut mindre CO2 enn å produsere helt nytt stål.

Bærekraftig bevissthet

Da Nordic Steel ble kåret til Årets Miljøfyrtårn i desember 2021, var den høye andelen resirkulert avfall et av punktene som ble vektlagt av juryen.

- Det er ikke bare stålet vi gjenvinner. I 2021 leverte vi 93 prosent av absolutt alt avfall til resirkulering. Så langt i 2022 er andelen faktisk enda litt høyere. Vi setter oss høye mål og resirkulerer enda flere avfallstyper enn tidligere, sier Lobekk.

Andre kriterier i Miljøfyrtårn-kåringen var blant annet lave klimautslipp fra egne lokaler, klimasatsingen og rapporteringen som kan gi kundene lavere CO2-utslipp. Fortsatt er CO2-utslippene fra egne bygg lavere enn for noen år siden, selv om produksjonen øker og selskapet får flere ansatte.

Får kontrakter på miljøkrav

Nylig åpnet Nordens største kunstmuseum, Nasjonalmuseet i Oslo. Det var Statsbyggs første prosjekt med spesielt høye miljøkrav. Bruk av resirkulert stål var et av kravene i prosjektet.

- Steinfasaden på museet henger på et spesiallaget opphengssystem fra oss. Totalt har vi levert 350.000 kilo syrefaste stålbraketter som består av inntil 80 prosent resirkulert materiale. Vi er stolte over å bidra til at Nasjonalmuseet oppfylte miljømål med byggeprosjektet, forklarer Lobekk.

I en annen kontrakt, på stålstativer til Statnetts kabeltunnel mellom Smestad og Sogn i Oslo, var også kravet til miljøsystem i bedriften en viktig del av kontrakten.

- Vi hjelper kundene våre med lavest mulig CO2-utslipp i prosjektene sine og til å ta de beste og mest bærekraftige valgene. Vi har kunnskap, vilje og evne til å bidra til bærekraftig produksjon, avslutter Børre Lobekk.

Les mer om samarbeidet mellom Nordic Steel og Stena Recycling.

Andre innlegg.

Sammen med Rogaland Teknikk presenterer vi i Nordic Steel et system som kan være med og endre en hel bransje. Denne filmen må du se!
Dette har aldri vært gjort før
Les mer
Nordic Steel er en viktig utstyrsprodusent til Artec Aqua, for byggingen av Salmon Evolution. Prosjektet er i ferd med å bli verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for laks.
- Veldig gode nyheter for landbasert oppdrett
Les mer
Outokumpu, verdensledende produsent av rustfritt stål, inngår nå samarbeid med Nordic Steel, Norges ledende kompetansesenter i stål – om å tilby bærekraftig rustfritt og syrefast stål i Norge. Nordic Steel blir den første i Norge til å tilby denne løsningen.
Outokumpu og Nordic Steel inngår samarbeid
Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev.