HjemFagartikler

Flenseguide: Forskjellige typer flenser (ANSI, DIN, ISO)

Forskjellige typer flenser og deres bruksområder

En flens er en del som er utvidet med en kant for å holde på plass, feste eller koble den sammen med en annen del.

Flenser blir ofte brukt for å koble sammen rør, skinnehjul og kraftoverføringer. Det er en god måte å koble sammen utstyr, ventiler og andre komponenter til et rørsystem på.

Bruk av flenser er ofte mer fleksibelt enn ved sveising og det er den nest mest brukte sammenføyningsmetoden etter sveising. Flensene blir laget med hull i, for at de kan boltes eller nagles fast.

I Nordic Steel bruker vi ofte flenser når vi produserer ventilasjonskanaler. Flensene skal koble kanalene sammen og kommer i ulike størrelser og former.

En typisk flensforbindelse består av tre deler:

 • Rørflenser
 • Pakning
 • Bolting

I de fleste tilfeller er spesifikke pakninger og boltematerialer laget av samme eller godkjente materialer som rørkomponentene du ønsker å koble til. Rustfrie stålflenser er noen av de vanligste.

Det finnes flenser i et stort utvalg materialer, det er derfor viktig at du finner den materialkvaliteten som best passer miljøet de skal være i. Materialkvaliteten avhenger av klimatiske og miljømessige krav.

Det må også være samme spenningsrekkefølge i materialene for å unngå korrosjon, men det er mulig å komme unna ved å bruke en plasthylse mellom. For eksempel: Bruker du en plasthylse mellom en flens i rustfritt stål og et rør i karbonstål, utligner plasten den ulike spenningen i materialene.

De mest brukte flensetypene

Flenser må passe til bruken og til hele systemet det skal brukes til. Det er ikke slik at en størrelse passer alt.

Her er noen av de vanligste flensetypene:

Weld Neck-flenser

Sveisehals-flenser er et ledende valg for prosessrør. De har høy ytelse i systemer med flere gjentatte bøyninger og kan brukes i høytrykks- og høytemperatursystemer. I likhet med fangledd-flenser, krever sveisehals-flenser flassveising for installasjon.

Blindflenser

Blindflenser blir brukt til avslutning eller isolering av rørsystemer og er i hovedsak boltbare blanke skiver. Når de er installert riktig og kombinert med de riktige pakningene, kan de oppnå en enestående tetning som er lett å fjerne når det trengs.

Gjengete flenser

Gjengete flenser er også kjent som en skruet flens. Denne typen flens har en gjenge inne i flenshullet som passer med den matchende utvendige gjengen på røret eller beslaget. Gjenget tilkobling betyr at du kan unngå sveising i mange bruksområder. Bare match gjenget med rørene du ønsker å koble til.

Socket-weld flenser

Sokkelsveis-flenser er ideelle for mindre rørdiametre i lavtemperatur- og lavtrykksscenarier. Disse har en tilkobling der du plasserer røret i flensen og deretter sikrer tilkoblingen med en enkelt flerpassfiletsveis. Dette gjør denne stilen enklere å installere enn andre sveisede flensetyper, samtidig som man unngår begrensningene knyttet til gjengede ender.

Slip-on flenser

Slip-on flenser er svært vanlige og er tilgjengelige i et stort utvalg størrelser for å passe til systemer med høyere strømningshastigheter og gjennomstrømning. Bare tilpass flensen til den ytre diameteren på røret du har tenkt å koble til. Installasjonen er litt mer teknisk ettersom du trenger filetsveising på begge sider for å feste flensen til røret.

Lap Joint-flenser

Med en todelt konstruksjon krever lap-flensene flensesveising av stubbeenden til røret eller montering ved bruk av en støtteflens for å lage den flensede forbindelsen. Denne designen gjør denne stilen populær for bruk i systemer med begrenset fysisk plass eller systemer som krever hyppig demontering og vedlikehold.

Spesialflenser

Flensetypene vist over er de vanligste. Det fins imidlertid en rekke andre flensetyper som er skreddersydd for spesielle bruksområder og miljøer. Andre alternativer inkluderer nipoflenser, weldoflenser, ekspanderende flenser, åpning, lang sveisehals og reduserende flenser.

Pakningsflate (face)

Pakningsflaten (face) er en annen egenskap som har stor innvirkning på ytelsen og levetiden til flensene.

Motstående pakningsflater bestemmer både pakningene som trengs for å installere flensen og egenskaper knyttet til tetningen som er opprettet.

Vanlige pakningsflater inkluderer:

 • Flat Face (FF): Som navnet antyder, har pakningsflaten en flat, jevn overflate kombinert med en helflatepakning som kommer i kontakt med det meste av flensoverflaten
 • Raised Face (RF): Disse flensene har en liten hevet seksjon rundt boringen med en innvendig hullsirkelpakning
 • Ring Joint Face (RTJ): Denne pakningsflaten brukes i høytrykks- og høytemperaturprosesser og har et spor der en metallpakning sitter for å opprettholde tetningen
 • T&G: Disse flensene har matchende spor og hevede seksjoner. Dette hjelper i installasjonen ettersom designet hjelper flensene med å justere seg selv og gir et reservoar for pakningslim
 • M&F: I likhet med T&G-flenser bruker disse et matchende par spor og hevede seksjoner for å feste pakningen, men i motsetning til T&G-flensene beholder disse pakningen på F-flaten, noe som gir mer nøyaktig plassering

Mange pakningsflater tilbyr også en av to overflater: taggete eller glatt.

Generelt fungerer glatte pakningsflater best med metalliske pakninger. Taggete pakningsflater skaper sterkere tetninger med myke pakninger.

Flensdimensjoner

Flensdimensjoner er også med på å påvirke flensvalg, både når det kommer til design, vedlikehold eller oppdatering av et system.

Vanlige hensyn inkluderer:

 • Utvendig diameter: Avstanden mellom to motstående kanter på flensflaten
 • Tykkelse: Et mål på tykkelsen på den ytre festekanten
 • Boltsirkeldiameter: Avstanden mellom motstående bolthull målt fra sentrum til sentrum
 • Rørstørrelse: En betegnelse på rørstørrelsen som flensen samsvarer med
 • Nominell borestørrelse: En måling av flenskontaktens indre diameter

Forskjellige klassifiseringer

Flenser er ofte klassifisert etter evne til å tåle temperaturer og trykk.

Dette er angitt ved hjelp av et tall og enten "#", "lb" eller "class"-suffiks. Suffiksene er utskiftbare, men varierer basert på region eller leverandør.

Vanlige klassifiseringer inkluderer:

 • 150#
 • 300#
 • 600#
 • 900#
 • 1500#
 • 2500#

Nøyaktig trykk- og temperaturtoleranse varierer etter type materiale som brukes, flensdesign og flensstørrelse. Det eneste konstante er at trykkverdiene i alle tilfeller synker når temperaturen stiger.

Flensstandarder

Flere flenser faller under globale standarder etablert av American Society of Mechanical Engineers (ASME) - ASME B16.5 & B16.47.

Alle flenser må inneholde markører, vanligvis på den ytre omkretsen.

Disse markørene følger også en streng ordre:

 • Produsentens logo eller kode
 • ASTM materialkode
 • Materialkvalitet
 • Servicevurdering (Trykk-temperatur klasse)
 • Størrelse
 • Tykkelse (plan)
 • Varmenummer
 • Spesielle betegnelser, hvis noen - for eksempel QT for slukket og herdet eller W for reparasjon ved sveising

Andre fagartikler.

Nysgjerrig på hva vi kan levere? Send oss en forespørsel og få et tilbud.

Vi vil besvare henvendelsen din så fort vi kan. For forespørsler og generelle spørsmål bruk gjerne chatten. Har du behov for rask hjelp, anbefaler vi deg å kontakte oss på telefon uansett åpningstider.
Mathias Hult
Head of Marketing
Din forespørsel er nå mottatt og er nå blitt personlig sendt til ansvarlig.

PS: Se gjerne noen av våre prosjekter her.
Oops! Noe gikk galt, prøv igjen.