HjemFagartikler

EPD gir svar om miljøpåvirkning

Vil du ha en nøyaktig beskrivelse av hvordan en del, et materiale, produkt eller en tjeneste påvirker miljøet? Da kan du sjekke om det har en miljødeklarasjon, en EPD.

EPD er en forkortelse for Environmental Product Declaration. På norsk sier vi gjerne miljødeklarasjon. Kort fortalt viser en EPD hva noe er laget av og hvordan det påvirker miljøet. Det blir gjort på en objektiv og standardisert måte, i tråd med internasjonale retningslinjer.

Produksjons- og prosjektavdelingene i Nordic Steel samarbeider tett

EPD på stål

Flere og flere er opptatt av miljøpåvirkningen et produkt har gjennom hele livsløpet. Miljødeklarasjoner finnes også på stål, som vi i Nordic Steel bruker til å lage produkter til kundene våre av. EPD på stål blir oppgitt i antall kilo CO2-utslipp per kilo stål.

En EPD vil for eksempel vise hvor mye resirkulert materiale stålplatene vi kjøper er laget av. Klimautslippene ved å smelte om brukt stål er mye mindre enn ved å produsere helt nytt stål og vil derfor ha mindre miljøpåvirkning.

- Vi samarbeider med grossister og verk over hele verden og kan skaffe materialer med EPD når kundene våre ønsker det, opplyser Line Steinnes, innkjøp- og logistikkansvarlig i Nordic Steel.

Line Steinnes, innkjøp- og logistikkansvarlig i Nordic Steel

Fordeler med EPD:

  • Godkjent av uavhengig tredjepart
  • Sammenlignbare, fordi de er utviklet i henhold til standarder
  • Publiserte og offentlig tilgjengelige på epd-norge.no
  • Kan brukes som grunnlag i miljøregnskap for større prosjekter
  • Gir innkjøpere og miljørådgivere bedre grunnlag til å vurdere miljøbelastningen ved innkjøp av varer og tjenester
  • Gi bedre beslutningsgrunnlag i strategiske prosesser i forbindelse med produkt- og miljøutvikling

Med en EPD får du standardisert informasjon om hele livsløpet til materialet. Ulike forhold som utvinning, produksjon, distribusjon og bruk blir vurdert. Dersom for eksempel en utbygger ønsker en komplett dokumentasjon av den totale miljøbelastningen på et bygg, kan en få denne informasjonen i EPD’er på ulike byggematerialer, som stål, betong og tre.

Produksjon i Nordic Steel

EPD og miljøregnskap

En EPD på stål viser hva stålplatene vi bruker er laget av og hvordan det påvirker miljøet. Dersom det er vanskelig å skaffe en EPD, kan et miljøregnskap være et supplement, eventuelt erstatte, miljødeklarasjonen.

Et miljøregnskap inneholder tall og dokumentasjon over hvilke ressurser som er brukt på materialer og energi, både med direkte og indirekte utslipp fra bedriften. Miljøregnskapet består gjerne av tall fra bedriftens produksjon og energiforbruk, det som kalles direkte utslipp. Det kan også ha med indirekte utslipp, som reiser, transport og forbruk.

Nordic Steel kan skaffe stål med miljødeklarasjoner og bearbeide dette til kundene våre. Vi kan også tilby miljøregnskap for å dokumentere klimautslippene våre. Spør oss gjerne om mer informasjon.

Kilder: EPD Norge, Norsk Stålforbund, Sintef, Stiftelsen Miljøfyrtårn

Les også Nordic Steels bærekraftstrategi

Norges ledende stålsenter - Nordic Steel
Produksjon av Simduct - vårt eget varemerke av ventilasjonskanaler
Åpning av Nordic Steels nye sveisehall, august 2022
350.000 kilo syrefast, resirkulert stål ble levert til Nasjonalmuseet fra Nordic Steel
Produksjon i Nordic Steel
Fra Nordic Steels egen montasjeavdeling

Andre fagartikler.

Nysgjerrig på hva vi kan levere? Send oss en forespørsel og få et tilbud.

Vi vil besvare henvendelsen din så fort vi kan. For forespørsler og generelle spørsmål bruk gjerne chatten. Har du behov for rask hjelp, anbefaler vi deg å kontakte oss på telefon uansett åpningstider.
Mathias Hult
Head of Marketing
Din forespørsel er nå mottatt og er nå blitt personlig sendt til ansvarlig.

PS: Se gjerne noen av våre prosjekter her.
Oops! Noe gikk galt, prøv igjen.