HjemFagartikler

5 fordeler ved å velge aluminium

Aluminium er det metallet som vi oftest finner i jorda vår, og det er bra - fordi vi bruker så mye av det. Nærmere 41 millioner tonn, hvert eneste år. Vi bruker det i alt fra offshore-utstyr til satelitter langt oppi atmosfæren. 

Fysisk, kjemisk og mekanisk sett er aluminium et metall, slik som stål, messing, kobber, sink, bly og titan. I stor grad kan det smeltes, støpes, formes og bearbeides maskinelt på samme måte som disse metallene, og det leder elektrisk strøm.

Aluminiumlegeringer i forbindelser med små mengder andre kjemikalier kan i høy grad forbedre noen av grunnstoffets naturlige egenskaper. Aluminium og aluminiumlegeringer har mange egenskaper som gjør dem svært konkurransedyktige på en rekke bruksområder i nesten alle typer industrivirksomheter.

Hvilke egenskaper har aluminium?

 • Atomsymbol: Al
 • Atomnummer: 13
 • Elementkategori: Metall etter overgang
 • Tetthet: 2,70 g/cm3
 • Smeltepunkt: 660,32 °C (1 220,58 °F)
 • Kokepunkt: (2 519 °C) 4 566 °F
 • Mohs hardhet: 2,75

Aluminium oppsummering

 • Aluminium har en sølvfarget glans
 • I kontakt med luft dannes et tynt oksidasjonssjikt på overflaten som forhindrer videre korrosjon
 • Det veier bare en tredel av stål og kobber
 • Aluminium er mykt og har lav bruddstyrke
 • Aluminium har utmerket korrosjonsmotstand og holdbarhet
 • Aluminium er ikke magnetisk

5 fordeler ved å velge aluminium

Egenskapene som gjør aluminium og aluminiumlegeringer til attraktive alternativer for mange typer bruk, er særlig:

1. Lav vekt

Tettheten til aluminium er omtrent en tredjedel (2,7g/cm3) av tettheten til stål (7,83g/cm3), kobber (8,93 g/cm3) og messing (8.53 g/cm3). En aluminiumskomponent på én kubikkmeter veier 2,7 tonn, mens en lignende stålkomponent veier 7,8 tonn. Egenvekten til aluminium er derfor relativt lav.

Kombinasjonen av styrke og letthet i aluminium reduserer vekt på biler, busser, lastebiler og båter, noe som igjen fører til mindre energiforbruk og forurensning fra transportmidler. Ikke uventet øker bruken av aluminium i tog, trikker, T-banevogner, busser og båter raskt, særlig når det gjelder karosseri og skrog.

2. Korrosjonsbestandig


Aluminium er motstandsdyktig mot den kontinuerlige oksidasjonen som gjør at stål ruster. Den ubeskyttede aluminiumsoverflaten forbinder seg med oksygen og danner en oksidfilm som hemmer videre oksidasjon. I motsetning til jernrust skaller ikke oksidfilmen av slik at neste lag blir utsatt for oksidasjon. Skraper man bort det beskyttende laget på aluminium, blir det umiddelbart gjendannet.

Det tynne oksidlaget sitter tett fast til metallet, og er fargeløst og gjennomsiktig – noe som gjør det usynlig for det blotte øye.

3. Fysiske egenskaper


Aluminiumsoverflater kan være sterkt reflekterende. Stråleenergi, synlig lys, strålevarme og elektromagnetiske bølger reflekteres effektivt, mens elokserte og mørke overflater kan være reflekterende eller absorberende. Dette er grunnen til at aluminium ofte blir valgt til dekorative og funksjonelle formål, for eksempel i bygningsfasader.

Aluminium har utmerket elektrisk og varmeledningsevne. Det er verken ferromagnetisk, selvantennelig, eller giftig, og ser attraktivt ut i sin naturlige finish.

Metallet i seg selv er ikke giftig, derfor avgir det ikke aroma eller smaksstoffer. Aluminium passer derfor ypperlig til bruk blant annet i næringsmiddel- og akvakulturindustrien.

4. Mekaniske egenskaper


Formbarhet er en av de viktigste egenskapene aluminium og mange av legeringene har. Visse aluminiumlegeringer har nesten samme styrkenivå som konstruksjonsstål.

Mens aluminium har en spesifikk elastisitetsmodul som ligner på stål, er den absolutte elastisitetsmodulen omtrent en tredjedel av den til stål. Innen byggeteknikk betyr det større formendringer, men dette kan rettes opp ved optimalisert avansert konstruksjon av tverrsnittet.

Da slik optimalisering som regel innebærer en vektreduksjon i forhold til stål, kan bruksområdene faktisk være større enn for stål. I motsetning til stål kan mange aluminiumlegeringer ekstruderes, noe som gir et bredere spekter av mulige bruksområder.

5. Gjenbruk av materialet

Aluminium er faktisk 100 prosent resirkulerbart, og under resirkuleringsprosessen beholder det, i likhet med stål, alle de opprinnelige egenskapene sine. Under produksjonen er det mer kostnadseffektivt å bruke resirkulert aluminium enn råmetall ut fra gruvene.

Siden aluminium er uendelig resirkulerbart og mister ingen av egenskapene under prosessen, ønsker produsentene å bruke så mye resirkulert materiale som overhodet mulig. Sammenlignet med å lage nytt aluminium fra råmetall, reduserer resirkulert aluminium energiforbruket med mer enn 90 prosent.

Aluminium er dessuten ypperlig i kalde temperaturer. Ikke bare øker styrken ved lave temperaturer, men også strekk-, flyte- og slagmålingene. Korrosjonsmotstanden til aluminium øker under disse forholdene, noe som gjør det egnet for bruk i områder med kulde og is.

Hvordan lages aluminium?

Aluminium utvinnes fra aluminiumoksid (Al²O³). Siden aluminiumoksid har et smeltepunkt på 2000°C, er det veldig energikrevende og dyrt å smelte det direkte. Aluminiumoksid blir derfor løst i kryolitt (ofte natrium-aluminium-fluorid framstilt fra fluoritt). Da senkes nødvendig temperatur til 950-980°C.

Gjennom smelteelektrolyse skiller en katode (negativ elektrode) og en anode (positiv elektrode) ionene (Al³+ og O²-) i flytende Aluminiumoksid fra hverandre.

Negativ katode: Al³+ + 3 e- → Al

Positiv anode: 2 O²- → O² + 4 e-

Begge elektrodene er av karbon. Anoden blir oksidert til karbondioksid og anoden må derfor byttes ut med jevne mellomrom.

Hvordan sveise aluminium?

Å sveise aluminium er faktisk ganske vanskelig, spesielt hvis du ikke vet hvordan du gjør det. Grunnen til dette er at materialet er omgitt av et oksidlag. Dette laget smelter først ved cirka 2015°C – men selve aluminiumet smelter ved omtrent 650°C, alt etter legering. Hvis man skulle smelte bort oksidlaget på den konvensjonelle måten, ville aluminiumet renne bort – sveising ville vært umulig. Derfor er det nødvendig å ødelegge eller fortrenge oksidet.

Vanlige aluminiumstyper:

 • Aluminium 6082-T6
 • Aluminium 7075-T6; 7075-T651
 • Aluminium 2014
 • Aluminium 6061

Andre fagartikler.

Nysgjerrig på hva vi kan levere? Send oss en forespørsel og få et tilbud.

Vi vil besvare henvendelsen din så fort vi kan. For forespørsler og generelle spørsmål bruk gjerne chatten. Har du behov for rask hjelp, anbefaler vi deg å kontakte oss på telefon uansett åpningstider.
Mathias Hult
Head of Marketing
Din forespørsel er nå mottatt og er nå blitt personlig sendt til ansvarlig.

PS: Se gjerne noen av våre prosjekter her.
Oops! Noe gikk galt, prøv igjen.