HjemProsjekter

Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum

Grønt stål fra Nordic Steel holder oppe fasaden på det nye Nasjonalmuseet

 
Aldri før har det vært bygget et kunstmuseum som dette i Norge. Steinfasaden på Nordens største kunstmuseum blir holdt oppe av braketter i syrefast stål fra Nordic Steel.

- Vi har levert et unikt opphengssystem som aldri har blitt laget før. Samtidig er vi stolte over å bidra til at det nye Nasjonalmuseet fikk oppfylt viktige miljøkrav, ved å bruke opptil 80 prosent resirkulert stål, forteller Børre Lobekk, daglig leder i Nordic Steel.

 

Brakettene holder fasaden

Veggene rundt Nasjonalmuseet er dekket av skiferstein. Opphengssystemet som skifersteinen er montert på er unike stålbraketter, spesiallaget fra Nordic Steel etter design fra Mott MacDonald. Det ble laget nærmere 1600 forskjellige braketter til Nasjonalmuseet, der antallet av hver type varierer.

- Nesten ingen braketter er like, de har forskjellige lengder, dimensjoner og forskjellige festepunkt. Noen er festet i nedre del av bygget, andre lenger opp på veggen, noe som betyr at de må tåle ulike belastninger, forklarer Lobekk.

For entreprenør AF Gruppen var det svært viktig å velge en trygg leverandør i dette prosjektet.

- Et slikt opphengssystem har ikke blitt laget før, derfor var det ekstra viktig for AF Gruppen å bruke en trygg kvalitetsleverandør. Nordic Steel har høy presisjon på leveringene, forstår behovet og leverer alltid innenfor den kvaliteten vi trenger, sier Hedda Kløvig, prosjektingeniør i AF Byggfornyelse.

Norges grønneste stålsenter

Nordic Steel får blant annet kontrakter fordi selskapet leverer på strenge miljøkrav i offentlige anskaffelser, som i den såkalte Oslomodellen. Miljøkrav som bruk av resirkulert stål er nevnt. Andre faktorer er CO2-regnskap og miljødeklarasjoner.

- Stålet vi brukte til Nasjonalmuseet er levert med full miljødeklarasjon, eller EPD’er, forklarer Lobekk.

Statsbygg som byggherre hadde også strenge krav til både gjennomføring og kvalitet i prosjektet. Nordic Steel leverer på de høyeste kravene til sertifisering og godkjenninger.

Cirka 350.000 kilo med syrefaste stålbraketter til Nasjonalmuseet ble produsert på Jæren, alle sertifisert i henhold til NS-EN1090-2 og EXC2/3.

  

Seriøs leverandør - sertifiserte sveisere

Høy kvalitet og kompetanse i alle ledd er nødvendig for å utføre et oppdrag som på Nasjonalmuseet. Nordic Steel leverer dokumentasjon på alle prosjekter.

- Vi tester også sveiserne våre før vi går i gang. Alle våre sveisere har godkjente sertifikater i henhold til de sveiseprosedyrene som er oppgitt, sier William T. Boomer, IWS-sveisekoordinator i Nordic Steel.

En selvstendig ekstern tredjepart kontrollerte og godkjente alle leveransene til prosjektet etter NS-EN ISO 5817, for å dobbeltsjekke og dokumentere at alt var riktig. Det ble gjort blant annet ved å måle størrelsen på sveisestrengene og tykkelsen på sveisen.

 

Åpner i 2022

Nordic Steel har vært med i byggeprosjektet siden 2015. Byggearbeidet er ferdig, men åpningen av museet skjer først i 2022.

 

Fakta om Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum

·        Bygget er oppført på den gamle tomten til Vestbanen i Oslo

·        Blir Nordens største kunstmuseum med 54.600 kvadratmeter

·        Kostnadsrammen er på rundt 6 milliarder kroner

·        Eldre og moderne kunst, samtidskunst, design og arkitektur kommer under samme tak

·        5000 verk skal vises i fast samlingsutstilling

·        Lyshallen blir byggets signatur med et spektakulærtutstillingslokale

·        Miljømål med prosjektet er 50 prosent reduksjon av klimagassutslipp i byggets levetid

·        Kunsten flytter inn i løpet av 2021

·        Nasjonalmuseet åpner for publikum i 2022

 

- Et slikt opphengssystem har ikke blitt laget før, derfor var det ekstra viktig for AF Gruppen å bruke en trygg kvalitetsleverandør. Nordic Steel har høy presisjon på leveringene, forstår behovet og leverer alltid innenfor den kvaliteten vi trenger.

Hedda Kløvig, AF Byggfornyelse
AF Gruppen

Andre prosjekter vi har utført.

Meld deg på vårt nyhetsbrev