HjemProsjekter

Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum

Aldri før har det vært bygget et kunstmuseum som dette i Norge. Lørdag 11. juni 2022 åpnet endelig Nordens største kunstmuseum, med en steinfasade som blir holdt oppe av braketter i syrefast stål fra Nordic Steel.

- Vi har levert et unikt opphengssystem som aldri har blitt laget før. Samtidig er vi stolte over å bidra til at det nye Nasjonalmuseet fikk oppfylt viktige miljøkrav, ved å bruke opptil 80 prosent resirkulert stål, forteller Børre Lobekk, konsernsjef i Nordic Steel.

Brakettene holder fasaden

Veggene rundt Nasjonalmuseet er dekket av skiferstein. Opphengssystemet som skifersteinen er montert på er unike stålbraketter, spesiallaget fra Nordic Steel. Det ble laget nærmere 1600 forskjellige braketter til Nasjonalmuseet, der antallet av hver type varierer.

- Nesten ingen braketter er like, de har forskjellige lengder, dimensjoner og forskjellige festepunkt. Noen er festet i nedre del av bygget, andre lenger opp på veggen, noe som betyr at de må tåle ulike belastninger, forklarer Lobekk.

Innmuringsboks i syrefast stål

Rekkverk, sittebenker og bokser til innmuring av teknisk utstyr var også en del av den komplette leveransen fra Nordic Steel.

For entreprenør AF Gruppen var det svært viktig å velge en trygg leverandør i dette prosjektet.

- Et slikt opphengssystem har ikke blitt laget før, derfor var det ekstra viktig for AF Gruppen å bruke en trygg kvalitetsleverandør. Nordic Steel har høy presisjon på leveringene, forstår behovet og leverer alltid innenfor den kvaliteten vi trenger, sier Hedda Kløvig, prosjektingeniør i AF Byggfornyelse under byggingen av Nasjonalmuseet.

Brakettene bak fasaden

Norges grønneste stålsenter

Nordic Steel får blant annet kontrakter fordi selskapet leverer på strenge miljøkrav i offentlige anskaffelser, tilbyr klimaregnskap og miljødeklarasjoner. Byggingen av Nasjonalmuseet hadde svært høye klimakrav til blant annet klimagassutslipp og materialvalg. Et av klimatiltakene var bruk av resirkulert stål fremfor nytt stål.

Ferdig fasade

Høy kvalitet og kompetanse i alle ledd er nødvendig for å utføre et oppdrag som på Nasjonalmuseet. Statsbygg som byggherre hadde strenge krav til både gjennomføring og kvalitet i prosjektet.

Nordic Steel leverer på de høyeste kravene til sertifisering og godkjenninger. Dokumentasjon på alle prosjekter er en viktig del av leveransen.

Cirka 350.000 kilo med syrefaste stålbraketter til Nasjonalmuseet ble tegnet og produsert på Jæren, før det ble sendt til Oslo for montering.

Braketter i hall

Seriøs leverandør - sertifiserte sveisere

- Vi tester sveiserne våre før vi går i gang. Alle sveiserne har godkjente sertifikater for arbeid i henhold til de sveiseprosedyrene som skal brukes, sier William T. Boomer, sveisekoordinator i Nordic Steel.

En ekstern sveiseinspektør kontrollerte og godkjente alle sveisene til prosjektet etter NS-EN ISO 5817:2014, for å dobbeltsjekke og dokumentere at alt var riktig. Det ble gjort blant annet ved å måle størrelsen på sveisestrengene og tykkelsen på sveisen.

Fakta om Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum

 • Nordens største kunstmuseum med 54.600 kvadratmeter
 • Bygget er oppført på den gamle tomten til Vestbanen i Oslo
 • Kostnadsrammen er på rundt 6 milliarder kroner
 • Byggingen av Nasjonalmuseet startet i 2014
 • Eldre og moderne kunst, samtidskunst, design og arkitektur kommer under samme tak
 • 6500 verk skal vises i samlingsutstillingen, over 10.000 kvadratmeter
 • Lyshallen blir byggets signatur med et spektakulærtutstillingslokale
 • Miljømål med prosjektet er 50 prosent reduksjon av klimagassutslipp i byggets levetid
 • Nasjonalmuseet var Statsbyggs første prosjekt med så høye miljøkrav
 • Klimagassutslippene ble redusert med 47,6 prosent under byggingen (Statsbyggs klimagassrapport)
 • Byggeprosjektet er et forbildeprosjekt i FutureBuilt, som innebærer en forpliktelse til å redusere klimautslippene så mye som mulig sammenlignet med lignende prosjekter
 • Kunsten flyttet inn i 2021
 • Nasjonalmuseet åpnet for publikum 11. juni 2022

- Et slikt opphengssystem har ikke blitt laget før, derfor var det ekstra viktig for AF Gruppen å bruke en trygg kvalitetsleverandør. Nordic Steel har høy presisjon på leveringene, forstår behovet og leverer alltid innenfor den kvaliteten vi trenger.

Hedda Kløvig, AF Byggfornyelse
AF Gruppen

Andre prosjekter vi har utført.

Cre8 Systems
HPU til Fenris
HPU til Fenris
Les saken
Moelven Limtre
Vatnahalsen bru
Vatnahalsen bru
Les saken

Meld deg på vårt nyhetsbrev